Travel the World

what can be more beautiful than visiting places that we only dreamed of ?

Mexico October 19, 2008

Το Μεξικό αποτελεί ένα προορισμό με ανεξάντλητες επιλογές. Μέσα στην ίδια χώρα μπορείς να ταξιδέψει από την μυθολογία στην πραγματικότητα και από τον απόλυτο πλούτο στην ένδεια διανύοντας μόνο μερικά χιλιόμετρα.

Η Πόλη του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Φιλοξενεί περίπου 9 εκ. ανθρώπους (2008) αριθμός ο οποίος καθημερινά αυξάνει. Ο πλούτος είναι μοιρασμένος σε ελάχιστες οικογένειες , οι οποίες ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές με ψηλούς τοίχους και ηλεκτροφόρα πλέγματα για προστασία.  Και η απόλυτη φτώχεια βρίσκεται στα όρια της πόλης. Οι “χαμένες πολιτείες” επεκτείνονται καθημερινά , χωρίς προδιαγραφές για την διαβίωση αυτών που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Καμία λέξη δεν μπορεί να τις περιγράψει..

Το Μεξικό έχει πλούσια μυθολογία. Από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί η Teotihuacan. Η ονομασία Teotihuacan σημαίνει ” ο τόπος που γεννήθηκαν οι Θεοί” διότι πιστεύεται ότι εκεί δημιουργήθηκε το σύμπαν. Η ονομασία αυτή όμως δεν είναι η πραγματική της περιοχής, διότι δόθηκε μετά την εξαφάνιση του υπάρχοντος πολιτισμού.  Την πολιτεία αυτή την καλύπτει ένα τεράστιο μυστήριο. Παρόλο που άκμασε και αριθμούσε πληθυσμό περισσότερο από ότι είχε η μεταγενέστερη Ρώμη, εξαφανίστηκε ξαφνικά το 700μΧ.  Βρίσκεται 25 μίλια βορειοανατολικά από την Πόλη του Μεξικού. Επιβλητικές δεσπόζουν η Πυραμίδα του Ηλίου και η Πυραμίδα  της Σελήνης. Η Λεωφόρος των Νεκρών , που ενώνει τις δύο πυραμίδες εντυπωσιάζει με το μέγεθος της.

Το Μουσείο Ανθρωπολογίας βρίσκεται στο Chapultepec Park. Αποτελεί δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης . Η “el paraguas” είναι μια εντυπωσιακή ομπρέλα- συντριβάνι που δεσπόζει στο εσωτερικό του Μουσείου. Τα εκθέματα είναι πολυάριθμα και πολύ καλά διατηρημένα. Η ιστορία της χώρας ξεδιπλώνεται μέσα στους τοίχους του Μουσείου. Εκπληκτικό σε μέγεθος αποτελεί και το Ημερόλογιο των Μάγια , Calendrier Mayan, ή Stone of the Sun.

Το Παλάτι αποτελεί άλλον ένα αξιόλογο προορισμό για επίσκεψη. Στους τοίχους του δεσπόζει η ιστορία του Μεξικού ζωγραφισμένη από τον Diego Rivera.

Έχοντας καταστρέψει τον Ναό των Αζτέκων ο Herman Cortes χτίζει τον Καθεδρικό Ναό ακριβώς στο ίδιο σημείο. Ο Καθεδρικός Ναός όμως καταστρέφεται το 1573 και ανακατασκευάζεται με πέτρες που προϋπήρχαν στον Ναό των Αζtέκων. Ο Ναός ολοκληρώθηκε το 1687 αλλά απέκτησε την μορφή που τον βλέπουμε σήμερα το 1813. Δυστυχώς όμως το μαλακό υπέδαφος είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάποιο σημείο του και μετά από μια έντονη βροχόπτωση το 1989 να εμφανιστούν ρωγμές. Εργασίες συντήρησης γίνονται για να διατηρηθεί το κτίριο αλλά η κλίση του είναι εμφανής. Ο ναός λειτουργεί κανονικά και για τους πιστούς και για τους επισκέπτες.

Αγαπημένη συνήθεια όχι μόνο των ταξιδιωτών αλλά και των ντόπιων αποτελεί η βόλτα στα κανάλια του Μεξικού. Η ζωή συνεχίζεται και μέσα στις βάρκες με τα πλωτά μαγειρεία , την μουσική και τις αγορές. Ιδιαίτερη εικόνα αποτελούν οι κούκλες πάνω στα δέντρα.

Στην Χερσόνησο του Cancun , με τα εντυπωσιακά λόγω μεγέθους και πολυτελείας ξενοδοχεία, βρίσκεται και το Πάρκο του Xcaret. :Ένα πάρκο όπου η οικολογία συναντάει την κουλτούρα και την άγρια φύση του Μεξικού.  Αξίζει να το επισκεφτείτε αν και πιστεύω ότι μια μέρα δεν είναι αρκετή.

Το σίγουρο είναι ότι το Μεξικό αποτελεί ένα προορισμό που σε μαγεύει και σε καλεί να τον επισκεφτείς ξανά.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s